Frequently Asked Questions (FAQ)
- Wat is een podcast?
- Wat kost een podcast?
- Waarom een podcast beginnen?
- Moet je goed kunnen presenteren voor een podcast?
- Waar plaats ik mijn podcast?
- Welke podcasts zijn populair?
- Wat is een webcast?
- Wat is het verschil tussen een webcast en webinar?
- Hoe maak ik een webcast?
- Welk bedrijf gebruikt webcasts?
- Waar plaats ik mijn webcast?
- Hoe regel ik een online event?
- Is er een checklist voor een online event?
- Wat mag niet ontbreken tijdens een online event?
- Hoe verbeter ik mijn website?
- Hoe krijg ik meer bezoekers naar mijn website?
- Wat is een videopromo?
- Hoe zelf filmpjes maken?
- Hoe schrijf ik een goed artikel of persbericht?
- Hoe belangrijk is social media voor mijn bedrijf?
- Wat is een podcast?
Een podcast is feitelijk een radio programma. Deze programma’s worden als audiobestanden aangeboden op internet. Je luistert on demand, oftewel waar en wanneer het jouw uitkomt, bijvoorbeeld tijdens het sporten. Een podcast bevat uitsluitend audio en geen video. Toch zijn er op Youtube of op andere social media kanalen podcast te vinden met beeld. Podcasts hebben een vaak een specifiek onderwerp of thema, zoals bijvoorbeeld technologie, innovatie, tuinieren, gezondheid, marketing, misdaad en sport. In veel podcasts zijn twee of meer mensen met elkaar in gesprek, maar ze kunnen ook bestaan uit een monoloog. Een goede voorbereiding om de luisteraar te blijven boeien is volgens Bright Lights Media een absolute must!
- Wat kost een podcast?
Veel podcasts zijn op bijvoorbeeld Soundcloud en Spotify gratis te beluisteren. Aan het maken van een podcast zitten kosten aan verbonden. De aanschaf of huur van techniek is het kostbaars. Hetzelfde geldt voor het inhuren van een presentator. Bright Lights Media helpt je met het concept en het draaiboek. We leren je presenteren en zorgen voor de opname en de montage. We doen hetzelfde voor een videopromo of webcast. Presentatievrees? Geeft niks, we snappen dat het eng is. We kunnen je coachen in je rol als presentator of we stellen je onze presentatoren voor.
- Waarom een podcast beginnen?
Een podcastaflevering kan een ingesproken motiverende blog zijn, een interview met een expert, een inspirerende meditatie of een mooi achtergrondverhaal van één van jouw medewerkers of klanten. Meer dan vijf miljoen Nederlanders luisteren podcasts. Mensen luisteren met een reden en nemen de tijd om naar een podcast te luisteren. Bijna 90% van de luisteraars luistert een aflevering helemaal af. Met een eigen podcast maak je specialistische content.
- Moet je goed kunnen presenteren voor een podcast?
Nee. In het team van Bright Lights Media zitten verschillende presentatie coaches. We kunnen je daarom coachen in je rol als presentator of we stellen je graag onze presentatoren voor. Elke training is maat. Meer weten? Stuur dan een e-mail naar info@brightlightsmedia.nl.
- Waar plaats ik mijn podcast?
Wanneer je de podcast is opgenomen en gemonteerd ontvang je het audiobestand. Je plaats de podcast op je eigen website, op social media of op een platform als Spotify, iTunes en Google Podcast. Teveel gedoe? Geeft niks, we helpen je graag.
- Welke podcasts zijn populair?
De Nederlandse podcasthit van 2021 is: De Deventer moordzaak van. Een jaar eerder was de podcast The Orgasm Cult erg populair. De favoriete podcast van ons team is 30 MINUTEN RAUW van Ruud de Wild. Ook de podcasts van het onderzoeksprogramma Argos vinden wij steengoed. Ook onze kinderen luisteren graag naar podcasts. Met stip op één staat de Boterhammenshow.
- Wat is een webcast?
Een webcast is een presentatie waar zowel fysiek op locatie als online naar gekeken wordt. Een webcast heeft als doel het bereik van de boodschap te vergroten of de inhoud te bewaren voor later gebruik. De uitzending van een webcast lijkt op een college of een presentatie. Er is nauwelijks interactie met het publiek.
- Wat is het verschil tussen een webcast en webinar?
Webinars en webcasts zijn beide online-evenementen. Dit houdt in dat deze alleen via het internet te volgen zijn. Een webinar is een (online) live presentatie waar een presentator vanuit één locatie een groep kijkers bereikt. Het doel van webinars zijn klantbinding, werving van nieuwe klanten en onderwijs geven en het communiceren naar bijvoorbeeld medewerkers. Het aantal mensen dat kijkt kan erg variëren, van tientallen tot duizenden. Bij een webinar is er interactie, dit is niet het geval bij een webcast. Je kan kiezen voor verschillende interactieve opties, zoals een discussie, Q&A en chat.
- Hoe maak ik een webcast?
Laat dat maar aan de audiovisuele professionals van Bright Lights Media. 😉 Zij helpen je graag, want er is meer nodig dan een microfoon een camera. Uiteraard wordt de video ook gemonteerd en gepubliceerd op je eigen website, webportaal of intranet voor jouw medewerkers of doelgroep.
- Welk bedrijf gebruikt webcasts?
KLM is hier een goed voorbeeld van. Topman Pieter Elbers gebruikt webcasts om interne boodschappen zonder enige censuur onder de aandacht te brengen bij de duizenden medewerkers. De presentatie van Elbers is fysiek bij te wonen, of via het internet achter de PC, op een smartphone, of tablet. Medewerkers kunnen voor de webcast per- mail vragen stellen. Tijdens de webcast worden de vragen beantwoord. Hiermee toont KLM openheid van zaken.
- Waar plaats ik mijn webcast?
Na de montage van jouw webcast wordt deze gepubliceerd op je website, webportaal of intranet. Je bereikt hiermee je eigen medewerkers of doelgroep. Voor meer herkenbaarheid is ons advies om het logo van je bedrijf in de montage te verwerken.
- Hoe regel ik een online event?
Het aantal fysieke events neemt af. Dit wordt mede veroorzaakt door Covid-19 (corona). Je start bij de organisatie van je event met het bepalen van je doelstellingen. Weet welke doelgroep je wilt bereiken en formuleer een kernboodschap. Oftewel wat wil je bij de deelnemers overbrengen. En dan de inhoud: je verhaal moet sterk zijn, het programma compact, de sprekers inspirerend en vergeet de interactie met je publiek niet. Wij raden online events langer dan drie uur af. Na een uur neemt de spanningsboog af. Zorg ook voor voldoende pauzes en verwen je publiek met bijvoorbeeld een belevingspakket. Een goed voorbeeld hiervan is een borrelpakket. Niet alleen de inhoud is belangrijk, zonder de techniek kom je nergens. De AV-specialisten van Bright Lights Media willen dan ook graag van je weten of je voor een livestream gaat? En of het event op een later moment on demand wordt aangeboden?
- Is er een checklist voor een online event?
Bij Bright Lights Media werken we met een lange checklist op basis van jarenlange ervaring op het gebied van de (inhoudelijke) organisatie van online events. Zijn lijst wordt door onze av-specialisten en redacteuren gebruikt die verantwoordelijk zijn voor jouw online event.
- Wat mag niet ontbreken tijdens een online event?
Het antwoord is simpel: Verbinding. Dit geldt voor de inhoud van je event. Je moet je deelnemers blijven tijdens het event weten te beroeren. En die verbinding geldt natuurlijk ook voor de techniek. Dit zorgt ervoor dat je deelnemers het event via het internet achter de PC, op een smartphone, of tablet kunnen bijwonen.
- Hoe verbeter ik mijn website?
De eerste stap is een overzichtelijke en sterk inhoudelijk homepage. Het moet voor de bezoeker binnen zeven seconden (dit is inclusief het laden van de pagina) duidelijk zijn wat voor je bedrijf je hebt, met welke diensten jij de online bezoeker kan helpen en hoe ze jou kunnen bereiken. Gebruik een menu om je bezoeker meer van de website te laten zien. Laat in dit menu niet meer dan zes onderwerpen zien en zorg voor een goede navigatie. Bij Bright Lights werken we met het principe: Eerst scannen dan lezen. Mensen scannen webteksten en als ze iets voorbij zien komen wat opvalt of waar ze naar op zoek zijn zullen ze gaan lezen. Ook is de online bezoeker minder snel afgeleid door afbeeldingen. Pakkende teksten zijn volgens Bright Lights Media dan ook cruciaal. De laatste tip: Zorg ook voor een mobiele versie van je website.
- Hoe krijg ik meer bezoekers naar mijn website?
Weleens gehoord van SEO? Het online zoeken naar bedrijven, diensten en producten is niet meer weg te denken. Maar hoe zog je ervoor dat je goed gevonden wordt door bijvoorbeeld Google? Hier is SEO (zoekmachine optimalisatie) een belangrijk onderdeel van. Een goed startpunt is hiervoor het formuleren van kernwoorden. En zorg dat je vindbaar bent op social media. Dit zijn slechts twee van de vele mogelijkheden om meer bezoekers te generen naar je website. Meer tips nodig? Stuur dan een email naar info@brightlightsmedia.nl
- Wat is een videopromo?
Een promovideo is een promotie filmpje van een ondernemer die door middel van een video een product of dienst onder de aandacht brengt. Je kan het niet vergelijken met een reclamespot. Een promotievideo kent meer uitleg over bijvoorbeeld te werking of de totstandkoming van het product. De populaire how-to filmpjes op Youtube zijn hier een goed voorbeeld van.
- Hoe zelf filmpjes maken?
Iedereen met een goede smartphone en met wat presentatietalent kan een filmpje opnemen. Houd je filmpje kort. Wij geven als advies dat een clipje niet langer dan 1 minuut mag duren. Social media, zoals Facebook en Youtube houden namelijk rekening met de kijktijd. Hoe langer er naar een filmpje wordt gekeken hoe beter de video zichtbaar wordt bij de zoekresultaten. Dit vergroot de zichtbaarheid van jouw boodschap. De eerste seconden zijn belangrijk, weet dus gelijk de kijker aan je te binden. Hierdoor is de kans groot jouw filmpje wordt uitkijken. Tot slot: wat is het doel van jouw boodschap? Wat wil je van de kijker? Ok, nog één laatste tip: kill your darlings. Je kan niet alles wat op je website staat kwijt in 1 minuut. Zorg voor een script en maak keuzes in gesproken woord, tekst en animatie.
- Hoe schrijf ik een goed artikel of persbericht?
Een goed artikel schrijven is niet voor iedereen even makkelijk. Oefening baart kunst. Bright Lights Media heeft wat algemene tips voor je. Houd het stuk kort en bondig. Vermijd ambtelijk taalgebruik en vakjargon. Houd zinnen kort en gebruik geen Engelse termen als er een goede Nederlandse vertaling is. Ieder artikel of persbericht heeft een pakkende kop en laat je verhaal altijd nalezen door een collega. Bij Bright Lights Media hanteren we voor publicatie het vier-ogen principe om taalfouten en andere onvolkomenheden aan te passen.
- Hoe belangrijk is social media voor mijn bedrijf?
Wanneer je als ondernemer kiest om social media in te zetten voor je bedrijf levert het je meer naamsbekendheid op. Door unieke content aan te bieden trek je nieuwe klanten aan. Social Media is gratis en de advertentiekosten zijn laag. Wanneer je kiest voor een social media campagne kan je heel direct targeten. Dit is moeilijker wanneer je kiest voor adverteren bij traditionele media. Verwijs in je content altijd naar je website en weet wanneer jouw doelgroep actief is op social media. Op basis van deze informatie weet je wanneer jouw content de meeste interactie krijgt. Een post met veel interactie komt hoger in het algoritme van onder meer Facebook. Enthousiast geworden maar heb je geen idee waar je moet beginnen of heb je geen tijd om wekelijks content te maken voor je posts? Neem dan contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.